Kærlighedens sprog

Skrevet af Malene Flading, Lionbridge Denmark.

Kærlighed Norge Sverige Danmark Finland

I anledning af Valentinsdag eller, som de siger på svensk, “Alle hjerters dag” (Alla hjärtans dag) har vi sammen med vores svenske, norske og finske kolleger set nærmere på ”kærlighedens sprog” heroppe nordpå. Det viser sig, at der er mange af de samme udtryk på tværs af grænserne, men også nogle helt unikke for hvert land. I Finland hedder Valentinsdag for eksempel “Vennedagen” (ystävänpäivä) og fejres ikke kun blandt kærestepar.

Nordics Valentines_Danish

“Kærlighed gør blind” i både Danmark og Norge (Kjærlighet gjør blind ), mens “Kærligheden er blind” i Sverige (Kärleken är blind ) og Finland (Rakkaus on sokea). På svensk siger man også “Guld förblindar många, kärleken förblindar alla”.

Vi bliver alle blinde af kærlighed, og både danskere og finner er enige om, at vi også kan blive “Forelsket til op over begge ører” (Rakastunut korviaan myöten).

I Norge har man udtrykket “Det starter med et dask og ender med blevask” (Det begynner med dask og ender med bleievask), og vores norske kollega forklarer, at det betyder, at de, som slås mest, egentlig er forelsket i hinanden. Ikke ulig den svenske “Kärlek börjar alltid med bråk” (Kærlighed begynder altid med skænderi) og den danske “Den, man tugter, elsker man”.

Kærlighed Finland

I Finland har de flere spøjse udtryk, for eksempel “Gammelt salt gør dig tørstig” (Vanha suola janottaa), som en af vores kolleger i Finland forklarer betyder, at man længes efter sin eks og overvejer, om man skulle finde sammen igen, om ikke andet så bare for en aften. Og driller man den, man er forelsket i, og opfører sig fjollet, siger finnerne, at “Selv en hest sparker på grund af kærlighed” (Rakkaudesta se hevonenkin potkii).

“Gammel kærlighed ruster aldrig”, hverken i Danmark, Norge (Gammel kjærlighet ruster aldri) eller Sverige:

Kærlighed Sverige

Der var engang, man gik på stævnemøde i Danmark og “träff” i Sverige, men skal du ud med kæresten på Valentinsdag, så er det lige meget, om du taler dansk, svensk, eller norsk, for så skal du på en “date” – eller, som de siger på finsk, “deitti”.

Glædelig Valentinsdag.

Lionbridge Danmark

 

Tilbage til forsiden

Leave a Reply