Lionbridge Suomi

Välipalaksi herkullista, kevyttä, palasteltua ja kohdennettua verkkokoulutusta

Teksti: Jukka Korpi

Kuva: Pixabay

Tunnin mittaisia webinaareja, täyteen pakattuja powerpoint-dekkejä, pitkiä videoita, puuduttavan hidastempoisia animaatioita, ”päiväni murmelina”-fiiliksen herättäviä oppimispelejä, rallienglantia, code of conduct -puuroa – tällaista verkkokoulutus voi olla pahimmillaan. Verkkokoulutus toteuttaa monesti lähiopetuksesta tuttuja kaavoja, kestoa ja pedagogiikkaa. Usein tällaiset oppimiskokemukset johtuvat koulutuksen suunnittelijoiden ja toteuttajien kiireestä, resurssien tai työkalujen puutteesta sekä vanhanaikaisista oppimiskäsityksistä.

Pitkät ja perusteelliset sisällöt ovat ehkä kelvanneetkin vielä pari vuotta sitten oppijoille, mutta viimeistään milleniaalien ja Z-sukupolven astuessa työelämään tulisi organisaatioiden tehdä jotain verkkokoulutussisällöille. Etätyö on tullut toimistotyön korvaajaksi pysyvästi, keikkatyöt lisääntyvät ja projektitiimit ovat yhä kansainvälisempiä. Muutos on kokonaisvaltaista ja vanhat oppimiskäsitykset ja mallit eivät enää toimi. Mikä sitten avuksi? Continue reading »

Verkkokaupalla ei ole kotimaata

Teksti: Jukka Korpi

Puhuttaessa verkkokaupasta keskustelu pyörii vielä valitettavan usein kotimaisuuden ja kivijalkakaupan ympärillä. Postnordin tekemän Verkkokauppa Pohjoismaissa 2017 -tutkimuksen mukaan yli neljännes pohjoismaisesta verkkokaupasta tapahtuu ulkomaisissa verkkokaupoissa. Suomen osalta luku on vieläkin kovempi, sillä tutkimuksen mukaan 46 % suomalaisista kuluttajista tekee ostoksensa ulkomaisista verkkokaupoista. Continue reading »

eTail Nordic 2017 oli menestys

Pohjoismainen verkkokauppaan keskittyvä eTail Nordic -tapahtuma Kööpenhaminassa lokakuussa kokosi yhteen jälleenmyyjiä sekä teknologia- ja sisältöpalvelujen tarjoajia keskustelemaan alan haasteista ja jakamaan hyviksi todettuja ratkaisuja. Alalla käy nyt kuhina, mikä oli tapahtumassa suorastaan käsinkosketeltavissa. Tässä Lionbridgen Business Development Director Jukka Korven terveiset tapahtumasta. Continue reading »

Älykäs tuotetieto sormenpäiden ulottuville

Teksti: Pasi Savola

Kuvat: Pixabay ja Pasi Savola

Kaikki digitalisoituu: puhutaan appseista, IOT:stä, Industry 4.0:sta, semanttisesta webistä ja chatboteista. Tekninen tuotetieto on samassa digitalisaatioimussa. Ainakin isommat yritykset pyrkivät rakenteistamaan sisältönsä ja euroja sijoitetaan sisällönhallinnan järjestelmiin (CMS), konsultaatioihin ja sisällön analyyseihin.

Nämä kaikki ovat erittäin tärkeitä asioita. Kun yrityksen koko ja siinä sivussa sisällön määrä kasvaa yli tietyn rajan, ei voida enää sujuvasti ja päälukua reilusti lisäämättä tuottaa ja hallita standalone-dokumentteja, vaan vaaditaan rakenteinen järjestelmä single sourcing -periaatteella. Tämä onkin jo peruskauraa lukuisissa, varsinkin teknisiä tuotteita tai softaa valmistavissa yrityksissä. Continue reading »

Kääntämisen sietämätön helppous

Teksti: Jukka Korpi

Kuva: Pixabay

Tapaan kertoa aina asiakkaillemme, miten lokalisointi ja käännösala ovat muuttuneet viimeisen 20 vuoden aikana. Aloittaessani työni alan parissa asiakkailla oli vahva kuva siitä, että kääntäjät istuvat käännöstoimistolla ja kääntävät asiakkaiden tekstejä, vaikka tällöinkin kääntäjät tekivät työnsä lähinnä kotimaassaan ja kotitoimistoltaan käsin. Käännöstyökalut olivat vain käännöstoimistojen käytössä ja asiakkailla ei ollut niiden käytöstä minkäänlaista ymmärrystä. Yliopistolla kääntäjät eivät opiskelleet käännöstyökalujen käyttöä ja saivat ensimmäisen kosketuksen teknologiaan vasta astuttuaan työelämään. Kääntäjien työtä arvostettiin, sillä asiakkailla oli selkeä mielikuva siitä, että käännöstyön tekee kääntäjä, jolla on asianmukainen yliopistotutkinto ja että käännöstyöhön menee väistämättä aikaa jonkin verran.

Mikä sitten on muuttunut 20 vuoden aikana? Continue reading »

Palvelukseen halutaan aito ja rohkea tarinankertoja

Teksti: Heli Hytönen

Kuva: Pixabay

Yritysviestinnästä ei voi enää oikein puhua mainitsematta big dataa tai tekoälyä. Toisaalta viestinnän merkityksestä ylipäätään puhutaan myös koko ajan enemmän. Muutos on ollut nopeaa ja vauhti vain kiihtyy. Vain muutama vuosi sitten oli kiellettyä käyttää sosiaalista mediaa työajalla, nykyään lähes jokaiseen puljuun kaivataan työntekijälähettiläitä. Täydennetty ja virtuaalitodellisuus, paikkatiedot ja tekoäly mahdollistavat uudenlaisia tapoja viestiä ja markkinoida asiakkaita kiinnostavalla tavalla juuri otollisena ajankohtana.

Mitä muuttuva viestintäympäristö sitten tarkoittaa tämän päivän viestintäammattilaiselle? Osallistuin kesäkuussa 2017 Meltwaterin ja Digitalistin Communication Forumiin, jossa viestinnän tulevaisuutta käsiteltiin monipuolisen puhujakattauksen voimin. Tässä omat tärppini tilaisuuden annista. Continue reading »

Globaalin verkkopalvelun rakentaminen – case Kemppi

Kempin Päivi Talonen puhumassa Crasmanin ja Lionbridgen aamiaistilaisuudessa.

 

Teksti: Heli Hytönen, Lionbridge

Kuva: Peter Silvennoinen, Crasman

 

Meiltä kysytään usein, miten muut asiakkaamme ovat ratkaisseet verkkosivujensa kääntämisen: mitä pitäisi ottaa huomioon ja voimmeko suositella jotain prosessia. Benchmarkkaus, parhaat käytännöt ja vertaistuki ovat arvokkaita, kun suunnitellaan, miten voitaisiin parhaiten tavoittaa omat asiakkaat maailmalla.

Vastauksia on tietenkin monenlaisia, mutta tässä esitellään yksi esimerkki. Kempin verkkopalvelu-uudistus on ollut projekti, jossa monet asiat ovat kohdallaan. Lopulta kyse on paljon enemmästä kuin pelkistä verkkosivuista tai kääntämisestä. Jos ajattelit, että kopioit nykyisen verkkosivuston sisällön Wordiin ja lähetät sen kääntäjälle, lue ensin tämä – saatat saada paljonkin ajattelemisen aihetta.

Continue reading »

Entä jos kokeiltaisiin markkinointia?

Teksti: Heli Hytönen

Säästöjä, leikkauksia, YT-neuvotteluja, kiky-vatulointia. Suomen talous kyntää pohjamudissa, eikä käännettä parempaan ole näköpiirissä. Uutiset ovat täynnä kurjuutta kurjuuden perään. Siksi Markkinoinnin viikko -tapahtuman Suomi nousuun -puheenvuorot olivat raikastava tuulahdus tähän tunkkaiseen asenneilmapiiriin. Ainaisen vyön kiristämisen sijaan meillä olisikin mahdollisuus rakentaa jotain uutta.

Markkinoinnin kummitäti Anne Korkiakoski saarnasi ilosanomaa otolliselle seurakunnalle. Mutta ensin hän latasi pöytään tylyt luvut: markkinointipanostukset Suomessa ovat vain puolet siitä, mitä ne ovat vastaavilla yrityksillä kilpailevissa maissa. Esimerkiksi Ruotsin talous on viimeisimmän laman jälkeen kääntynyt nousuun, ja niin ovat yritysten markkinointibudjetitkin.

Oppikirjamääritelmän mukaan markkinoinnilla vaikutetaan kysyntään. Sillä siis pyritään lisäämään myyntiä ja kasvattamaan yrityksen liikevaihtoa. Eikö tämä kuulosta juuri siltä, mitä lääkärin pitäisi määrätä? Korkiakosken mukaan markkinointi ymmärretään kuitenkin usein väärin. Se ei ole vain logokynien tilaamista, kivoja kamppiksia tai hipstereiden hörhöilyä. Markkinointi kattaa paljon laajemman alan houkuttelevien tuotteiden ja palvelujen kehittämisestä mainonnan kautta asiakassuhteiden hoitoon. Markkinoinnin ei pitäisi olla vain organisaatiolaatikko, vaan yrityksen ydinprosessi.

Hyvä esimerkki on Finlayson. Yritys, jolla on kunniakas historia, mutta jonka liikevaihto on ollut laskusuunnassa viimeiset 100 vuotta. Paitsi ei enää. Ratkaisu ei ollut tuotantoprosessien tehostaminen tai työpäivän pidentäminen vaan brändin kirkastaminen.

Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttilan mukaan kannattavuus ei voi olla yrityksen koko agenda. Se ei tuo minkäänlaista kasvua. Kurttilan teesit ovatkin: opettele muuttumaan, keskity olennaiseen ja keskity motivaatioon. Tuottavuus seuraa kyllä perässä. Yrityksen arvot ohjaavat kaikkea toimintaa ja hullujakin ideoita saa olla. Johdon keskeisiin tehtäviin kuuluukin ihmisten innostaminen. Kurttila kannustaa tuomaan isoja haaveita lyhyen tähtäimen tavoitteiden rinnalle. Kun uskaltaa haaveilla, jotain voi saadakin.

Maailmanluokan ideoita ja innovaatioita meillä jo on, mutta pelkästään niillä ei ole vielä päästy kovin pitkälle. Voisiko markkinointi nostaa Suomen nousuun? Ainakin se on keino, jota ei ole vielä kokeiltu.

Digitaalinen markkinointi – mitä väliä?

Digitaalisesta markkinoinnista puhutaan suu vaahdoten kaikkialla, missä markkinoinnista ylipäätään puhutaan. Miksei voitaisi yhtä hyvin puhua pelkästä markkinoinnista? Eihän kukaan puhunut samalla innolla radiomarkkinoinnista tai televisiomarkkinoinnista edes silloin ne olivat trendikkäitä. Sitä paitsi printtimarkkinointikaan ei kuulemma ole vielä kuollut. Digitaalinen markkinointi on pohjimmiltaan kuitenkin markkinointia digitaalisissa kanavissa siksi, että asiakkaat, siis ihmiset, käyttävät niitä ja niissä näkymällä brändien on mahdollista saada yleisön huomio osakseen.

Ei tässä silti vielä kaikki. Digitaalisuus antaa nimittäin mahdollisuuksia viedä markkinointia vielä vähän pidemmälle, tehdä siitä kohdennetumpaa ja henkilökohtaisempaa. Kännykkä kulkee mukana takataskussa. Se on jotain muuta kuin sanomalehti, joka heitetään lukemisen jälkeen paperinkeräykseen. Sitä käytetään yhteydenpitoon kaikkein läheisimpien kanssa ja toisaalta sillä hoidetaan arkisia asioita. Samalla kun digitaalisuus mahdollistaa personoinnin, se myös suorastaan edellyttää sitä. Omassa henkilökohtaisessa laitteessani, jota käytän omiin valitsemiini tarkoituksiin, kiinnitän huomiota vain markkinointiin, joka on minulle merkityksellistä. Continue reading »

3 + 1 vinkkiä kustannustehokkaisiin juridisiin käännöksiin

Teksti: Heli Hytönen

Sopimukset, rekisteriotteet, käyttöehdot, patentit, viranomaismääräykset, tuomioistuinten päätökset, kuulustelupöytäkirjat – kansainvälisillä yrityksillä on valtava kirjo juridisia asiakirjoja, joihin tarvitaan käännöksiä. Tyypillisesti tällaiset asiakirjat ovat sisällöltään ja sanastoltaan vaativia, käännösten on vastattava tarkasti sisältöä ja usein käännös olisi saatava mahdollisimman nopeasti. Juridisissa käännöksissä tärkeintä on laadukkuus, mutta tässä muutama vinkki, joiden avulla kuluja voi karsia laadusta tinkimättä.

Continue reading »

Yhteydenottopyyntö

Lionbridge Oy
Puolikkotie 8, 5. krs
02230 Espoo
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Lionbridge Oy
Hermiankatu 12 C
33720 Tampere
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Seuraa meitä