Verkkokirjoittamisen haasteita

Teksti: Soile Juutinen, Katri Metsävuo ja Jenni Viljakainen

”Hei, kirjoitahan jotain meidän yrityksen blogiin!” Onko sinunkin pomosi antanut sinulle tällaisen, aika yksinkertaiselta vaikuttavan tehtävän? Oletko huomannut, ettei se olekaan niin helppoa?

Verkkokirjoittaminen on haastavaa. Usein valmista pitää tulla nopeasti ja käytössä oleva työkalu saattaa asettaa rajoituksia. Samaan aikaan tuotetun sisällön pitäisi tukea yrityksen brändiä ja olla niin laadukasta ja omaperäistä, että se erottuu valtavasta verkossa kelluvasta tietomassasta.

Pahimpia helmasyntejä, joihin yritysten verkkosivuilla sorrutaan, ovat

  • ylenpalttinen runsassanaisuus ja kielivirheet

  Nykyisessä modernissa maailmassa kiireinen yrittäjän elämäntyyli tarkoittaa, että sinulla on samaan aikaan monta roolia ja haluat saavuttaa enemmän vähemmässä ajassa ja vähemmillä resursseilla, mikä saattaa vaikeuttaa sopivan vakuutusmallin löytämistä, jos ei käytössäsi ole sellaista vakuutusalan asiantuntijaa kuin meidän yrityksemme.” Siis mitä? Voisiko edellisen tiivistää vaikka näin: ”Asiantuntevat neuvomme helpottavat yritysvakuutuksen ottamista.

  Joskus taas sivustoilla ja verkkokaupoissa näkee tekstiä, joka on suoraan konekäännöksestä napattu. ”Meidän kielen asiantuntijat muuntaa tiedot asiakkaista valmiiksi teknisiä julkaisuja, jotka ovat arvokkaita kansainvälisiä resursseja” ei kuulosta suomelta. ”Asiantuntijamme työstävät asiakkailta saadut tiedot viimeistellyiksi teknisiksi julkaisuiksi, jotka tuovat kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla” kuulostaa.

  • kontekstiin sopimaton sävy

  Useimmat tietävät, että kotioloissa asian ilmaiseminen väärällä äänensävyllä voi johtaa perheriitaan. Yritysviestinnässä vääränlainen sävy voi vahingoittaa vakavasti brändiä. Liian tuttavallinen sävy vaikuttaa helppoheikkimäiseltä, kun taas liian virallinen sävy vaikuttaa kylmältä ja etäännyttää lukijan. Jos kyse on perusverkkosivun sisällöstä, eikä esimerkiksi teknisestä tai tieteellisestä julkaisusta, on parasta valita ystävällinen, mutta asiallinen sävy ja puhutella lukijaa suoraan: ”Jos kiinnostuit yrityksemme ratkaisuista, ota yhteyttä täyttämällä oheinen lomake.” ”Mietitään yhdessä, mikä on yrityksellesi sopivin ratkaisu.”

  • narratiivin puuttuminen

  Verkkosivustosi on narratiivi, tarina, jonka käyttäjä kokee liikkuessaan sivustolla. Tarinan kertoja on yrityksesi ja tarinan sankareita sen työntekijät, palvelut ja tuotteet. Hyvä verkkosivusto vangitsee käyttäjän huomion ja ohjaa tätä kuin huomaamatta oikeaan suuntaan rakenteen, ulkoasun ja linkityksen avulla. Mikä sitten on oikea suunta? Selvittääksesi sen sinun täytyy tuntea asiakaskuntasi ja tietää sen tarpeet.

Oikean sävyn löytäminen tai tarinan luominen ovat asioita, joihin useimmat yritykset tarvitsevat asiantuntijan apua. Verkkosivusi menestykseen vaikuttavat kuitenkin myös pienet asiat, joita voit itse soveltaa luodessasi sisältöä sivustollesi.

Tässä viisi pikavinkkiä:

1. Keksi kiinnostavat otsikot ja väliotsikot.

Hyvä otsikko saa lukijan kiinnostumaan. Väliotsikoilla tekstiin tulee silmäiltävyyttä ja ryhtiä. Sijoita tärkein asia artikkelisi alkuun; se paitsi auttaa lukijaa ymmärtämään, mistä on kyse, myös kertoo hakukoneille, mitä tekstisi käsittelee.

2. Pidä teksti lyhyenä.

Nykymaailmassa lukijoista kilpaillaan kiivaasti ja ihmisten keskittymiskyky on lyhentynyt. Lyhyt, silmäiltävä artikkeli saa lukijan kiinnostuksen aiheeseen heräämään. Syvällisemmän materiaalin voit vaikka linkittää tekstiin, jolloin se toimii lisämateriaalina asiasta todella kiinnostuneille. Verkkokirjoittaminen mahdollistaa myös vaikka minkälaisten interaktiivisten työkalujen käytön. Älä keskity vain tekstiin, vaan ota kaikki irti valitsemastasi mediasta!

3. Muista kohdeyleisö.

Verkkokirjoittamisessa tyyli on yleensä vapaampi kuin painetussa mediassa, joten tilaa luovuudelle on. Muista kuitenkin, että jos kirjoitat tavalliselle kaduntallaajalle, älä käytä teknistä jargonia. Jos taas kirjoitat asiantuntijoille, älä yksinkertaista tekstiä liikaa. Lukijan ali- tai yliarvioiminen johtaa nopeasti kiinnostuksen lopahtamiseen.

4. Kirjoita aiheesta, älä sen vierestä.

Minimalismi on suosittua – ja syystä. Jos olet jo onnistunut herättämään lukijan kiinnostuksen hyvällä otsikolla ja silmäiltävällä rakenteella, älä menetä sitä täyttämällä kirjoitustasi turhalla jaarittelulla ja täytetekstillä.

5. Muista myös oikoluku!

Loistavankin tekstin voi pilata vielä viime hetkillä unohtamalla oikoluvun. Kirjoitusvirheet saavat kirjoittajan vaikuttamaan epäammattimaiselta ja pahimmassa tapauksessa koko tekstin uskottavuus kärsii.

Jos tarvitset ammattilaisen näkökulmaa verkkosivustosi kielenlaatuun, rakenteeseen tai käytettävyyteen liittyen, ota yhteyttä Lionbridgen sisällöntuotantotiimiin!

Yhteydenottopyyntö

Lionbridge Oy
Puolikkotie 8, 5. krs
02230 Espoo
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Lionbridge Oy
Hermiankatu 12 C
33720 Tampere
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Seuraa meitä