Digitaalinen markkinointi – mitä väliä?

digitaalinen markkinointi

Digitaalisesta markkinoinnista puhutaan suu vaahdoten kaikkialla, missä markkinoinnista ylipäätään puhutaan. Miksei voitaisi yhtä hyvin puhua pelkästä markkinoinnista? Eihän kukaan puhunut samalla innolla radiomarkkinoinnista tai televisiomarkkinoinnista edes silloin ne olivat trendikkäitä. Sitä paitsi printtimarkkinointikaan ei kuulemma ole vielä kuollut. Digitaalinen markkinointi on pohjimmiltaan kuitenkin markkinointia digitaalisissa kanavissa siksi, että asiakkaat, siis ihmiset, käyttävät niitä ja niissä näkymällä brändien on mahdollista saada yleisön huomio osakseen.

Ei tässä silti vielä kaikki. Digitaalisuus antaa nimittäin mahdollisuuksia viedä markkinointia vielä vähän pidemmälle, tehdä siitä kohdennetumpaa ja henkilökohtaisempaa. Kännykkä kulkee mukana takataskussa. Se on jotain muuta kuin sanomalehti, joka heitetään lukemisen jälkeen paperinkeräykseen. Sitä käytetään yhteydenpitoon kaikkein läheisimpien kanssa ja toisaalta sillä hoidetaan arkisia asioita. Samalla kun digitaalisuus mahdollistaa personoinnin, se myös suorastaan edellyttää sitä. Omassa henkilökohtaisessa laitteessani, jota käytän omiin valitsemiini tarkoituksiin, kiinnitän huomiota vain markkinointiin, joka on minulle merkityksellistä.

Digitaalisuudesta puhuttaessa on helppo väistää itse asia ja keskittyä tekniikan ihmeellisyyksiin. Teknologia on kuitenkin vain väline. Todellinen syy digitalisaatioon on asiakaskokemus. Seuraavassa muutama vinkki, jotka Lionbridgen María José Martén on koonnut, jotta sinäkin voit keskittyä olennaiseen.

1. Kuuntele yleisöäsi

Astu asiakkaittesi saappaisiin. Ole selvillä siitä, mistä yleisösi puhuu verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Markkinoilla on paljon erilaisia työkaluja sosiaaliseen kuunteluun, valitse niistä tarpeisiisi parhaiten sopivat.

2. Ymmärrä ja hyödynnä keräämääsi tietoa

Jo pelkkä ajatus big datasta tai vaikka vähän pienemmästäkin alkaa uuvuttaa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä heti ja täydellisesti. Valitse ensin yksi markkina ja ostajapersoona, jonka haluat profiloida. Analysoi keräämäsi tieto ja suunnittele tiedon perusteella muutamia pieniä asioita, jotka voidaan toteuttaa nopeasti.

3. Suunnittele globaalisti

Globaali yritys haluaa tietenkin, että brändi on yhtenäinen kaikkialla maailmassa. Suuret linjat onkin syytä vetää korporaatiotasolla. Mitkä kanavat kannattaa ottaa käyttöön, eli missä kanavissa ostajapersoonat ovat läsnä ostopolun eri vaiheissa? Keitä tarvitaan valitun strategian käyttöönottoon? Mitä teknologioita ja työkaluja toteutukseen tarvitaan? Millä onnistumista mitataan?

4. Toteuta paikallisesti

Vaikka tuotteet, palvelut ja raha liikkuvat digitaalisesti, asiakkaasi ovat fyysisesti jossakin. He asuvat eri kulttuureissa ja puhuvat eri kieliä. Loistava asiakaskokemus erottuu hyvästä siinä, miten henkilökohtaiselta se tuntuu. Osa sisällöstä voi olla käännettyä, mutta osa kannattaa tuottaa paikallisesti. Tunnista paikalliset vaikuttajat ja brändilähettiläät ja huomioi heidät erityisesti.

5. Älä missään vaiheessa unohda ostajapersooniasi

Keitä asiakkaasi ovat? Mitä he tarvitsevat ja haluavat? Asiakkaiden tyypittely ostajapersooniksi voi auttaa ymmärtämään heitä paremmin. Juuri ostajapersoonat ja heidän tarpeensa ohjaavat yrityksesi digitaalista muutosta, sillä se tehdään heitä varten. Ota nopeasti kiinni uusista tuulista ja sopeudu niihin. Valppaus pitää sinut askeleen edellä.

Digitaaliset alustat ovat yritykselle portti asiakkaiden jokapäiväiseen elämään. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa siihen, onko vieras tervetullut. Parhaimmillaan digitalisaatio voi muokata koko yrityksen toimintaa asiakaslähtöisempään suuntaan.

Yhteydenottopyyntö

Lionbridge Oy
Puolikkotie 8, 5. krs
02230 Espoo
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Lionbridge Oy
Hermiankatu 12 C
33720 Tampere
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Seuraa meitä