Verkkokaupalla ei ole kotimaata

shopping cart

Teksti: Jukka Korpi

Puhuttaessa verkkokaupasta keskustelu pyörii vielä valitettavan usein kotimaisuuden ja kivijalkakaupan ympärillä. Postnordin tekemän Verkkokauppa Pohjoismaissa 2017 -tutkimuksen mukaan yli neljännes pohjoismaisesta verkkokaupasta tapahtuu ulkomaisissa verkkokaupoissa. Suomen osalta luku on vieläkin kovempi, sillä tutkimuksen mukaan 46 % suomalaisista kuluttajista tekee ostoksensa ulkomaisista verkkokaupoista.

Suomalainen verkkokauppa on herännyt muutokseen hitaasti ja nyt alkaa olla jo kiire. Kansainväliset verkkokaupat Kiinasta, Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta ovat suurimpia pelureita. Toisaalta puhe suomalaisesta, ruotsalaisesta tai norjalaisesta verkkokaupasta johtaa ajatukset harhateille, sillä eihän verkkokaupalla ole kotimaata tai kotikieltä. Verkkokaupalla on ainoastaan sen itsensä luoma kulttuuri, hintataso ja asiakaskokemus, jotka merkitsevät ostopäätöstä tehtäessä.

Väitän, että kuluttajan ostopäätökseen ei vaikuta kotimaisuus tipan vertaa. Kuluttajan äidinkielellä tarjottava asiakaspalvelu sen sijaan merkitsee sitäkin enemmän. Isoimmat verkkokaupan pelurit kuten Amazon tarjoavat tuotteensa ja palvelunsa kaikilla maailman kielillä ja valuutoilla, ja toimitus on jo oletusarvoisesti kotiovelle saakka. Verkkokaupalla ei tarvitse välttämättä olla mitään jalansijaa kohdemarkkinoilla tai yhtään äidinkielenään suomea tai kiinaa puhuvaa asiakaspalveluhenkilöä. Konekäännösavusteinen chat, kustannustehokkaat käännöspalvelut ja monikieliset asiakaspalvelusovellukset mahdollistavat jo tällä hetkellä asiakaspalvelun yli 300 kielellä.

Kansainvälistymisen näkökulmasta katsottuna on hälyttävää, että kuulen päivittäin keskusteluja, joissa verkossa kauppaa käyvä yritys toteaa kotimaan markkinan riittävän heille aivan hyvin. Yrittäjä voi todeta, että kansainvälistymiseen ei ole resursseja tai että oma kielitaito ei riitä. Usein kuulee myös sanottavan, että yrityksen täytyisi ensin perustaa paikallinen edustus, jotta kauppaa voitaisiin viedä muihin maihin. Suurimmalle osalle näistä väitteistä ei ole perusteita. Käytännössä pienikin yritys voi rakentaa täysin kansainvälisen verkkokaupan ilman valtavia investointeja tai yhtäkään paikallista edustajaa. Isoimmatkin pelaajat testaavat markkinat ensin verkkokaupan avulla ja mikäli kauppa käy riittävän hyvin, vasta sen jälkeen tehdään päätös lisäinvestoinneista.

Näin Slushin kynnyksellä moni aloitteleva yrittäjä miettii kasvustrategiaansa ja isommat yritykset janoavat yrittäjämäistä innovatiivisuutta ja hallittua riskinottokykyä toimintaansa. Kaipaisin verkkokaupan ja kansainvälistymisen osalta enemmän tätä riskinottokykyä ja pelotonta asennetta. Kansainvälinen verkkokauppa on suomalaisille yrityksille valtava mahdollisuus. Riski se on ainoastaan siinä tapauksessa, jos mahdollisuuden jättää käyttämättä.

Yhteydenottopyyntö

Lionbridge Oy
Puolikkotie 8, 5. krs
02230 Espoo
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Lionbridge Oy
Hermiankatu 12 C
33720 Tampere
+358 9 4270 5600
sales.fi@lionbridge.com

Seuraa meitä