Träffa Darwin Zone!

I förra veckan fick Lionbridge Danmark besök av vår nya kollega Sergio Restrepo från Darwin Zone, Costa Rica, som är expert på sociala medier.

Sergio Restrepo, som ursprungligen är från Colombia, är mannen bakom Darwin Zone, en digital mediebyrå i Costa Rica. Darwin Zone grundades 2007 och är i dag en del av Lionbridge (Darwin by Lionbridge). Tanken är att vi dels ska öka vår närvaro på sociala medier, dels hjälpa våra kunder att nå ut och marknadsföra sig på de lokala marknaderna världen över.

Sergio Restrepo

Här kan du se en liten presentation av Darwin Zone
Till stor del handlade dagen om utmaningen i att vara ett B2B-företag (business-to-business) på sociala medier. För Sergio råder det inget tvivel om vad som gäller för Lionbridges del:

“Trovärdighet. Den som ville veta mer om en ny produkt förr i tiden, vände sig direkt till återförsäljaren med sina frågor. Om återförsäljaren var tillräckligt bra blev det affär. Så gör man inte längre. Inom sociala medier har man länge talat om det så kallade Zero Moment of Truth – att kunden vänder sig till många olika informationskällor, i snitt hela 10,4 källor, innan han eller hon går vidare i processen. Det är därför viktigt att finnas med bland de informationskällorna – och det gäller att vara trovärdig.”

Hur når man egentligen ut till sin målgrupp när man är en B2B-organisation? Det kan vara svårt att se poängen med att finnas på sociala medier när ens målgrupp egentligen är andra företag. Och hur kommer man i kontakt med målgruppen på sociala medier och Internet i allmänhet, utöver genom företagens egen marknadsföring i form av webbplatser och olika grupper?

“Det är viktigt att förstå att organisationer består av människor, och kommunikation är en allt viktigare del av organisationerna. Därför ska du inte tänka att du kommunicerar till företag, även om du är ett B2B-företag. Du ska tänka att du kommunicerar till och med människor.”

Du måste sprida ditt namn till relevanta grupper. Ju fler som känner till dig, ditt namn och ditt varumärke, desto lättare kan du engagera dig i de processer som avgör om du får en ny kund eller inte.

“Vi måste börja med att fråga oss själva: varför ska vår målgrupp känna förtroende för just oss? Det finns inget givet svar på den frågan. Men en sak vi måste göra är att berätta om dem som jobbar på Lionbridge – på alla 26 kontoren. Vi måste jobba lokalt och på samma nivå som vår målgrupp – och ”humanisera” varumärket.”

Det är inte lätt att ta steget in på sociala medier som företag. Men vi ser fram emot den utmaningen och åt att få berätta för fler människor om Lionbridge.

Sergio-AnaStol-og-Axel-e1414751783978

Sergio (till vänster) berättar för Axel och Anastasia om hur Lionbridge ska hjälpa globala kunder på sociala medier.

B2B-företag på sociala medier är inget nytt fenomen. Här är lite statistik från andra B2B-företag som finns på sociala medier. Den ger en indikation på vilka fallgropar som finns och vilka faktorer andra B2B-företag fokuserar på.

Se statistiken här.

Du har kanske själv erfarenhet av B2B-företag på sociala medier eller känner till några företag som det går bra för? Skriv en kommentar eller dela en länk i kommentarsfältet nedan.

Leave a Reply

Kontakta oss

Lionbridge Sweden AB
Karl Johansgatan 27
414 58 Göteborg
+46 31 303 26 50
sales.sv@lionbridge.com